Warmtenet Ede een-na-duurzaamste van Nederland

De volgende bijdrage verscheen op 13 september 2016 op www.warmtebedrijfede.nl/.


EDE – Het groene warmtenet in Ede is het tweede meest duurzame warmtenet van Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van Greenvis Energy Solutions. Op nummer 1 staat het warmtenet van Alkmaar. Slechts 13 van de ruim 6500 warmtenetten in Nederland hebben de officiële kwaliteitsverklaring die ervoor zorgt dat zij officieel getoetst zijn op duurzaamheid.

Het Edese groene warmtenet wordt door twee bio-energie installaties voorzien van warm water. Deze installaties worden gestookt op regionaal afkomstig resthout; dit is tak- en tophout uit bosbeheer, bos-onkruid zoals  ‘de prunus’ en knip- en snoeihout uit de tuinen van Ede en omliggende gemeenten. Biomassa is erg duurzaam omdat de zogenaamde vervuilingsfactor nul bedraagt. In tegenstelling tot aardgas is biomassa bovendien hernieuwbaar; bij verantwoord snoeien groeit het zelfs sneller weer aan.

Op het Edese warmtenet zijn momenteel 6.000 woningen en bedrijfspanden aangesloten. Beheerder van het warmtenet ‘Warmtebedrijf Ede’ heeft samen met provincie Gelderland, Woonstede, Alliander en de gemeente Ede de ambitie om in het jaar 2020 twintigduizend woning-equivalenten te hebben aangesloten. Met meer aansluitingen in de toekomst wordt het Edese warmtenet nog duurzamer.


Deze bijdrage verscheen op 13 september 2016 op www.warmtebedrijfede.nl/.