Eerste verwarmde zonnefietspad ter wereld in Ede

De volgende bijdrage verscheen op 28 maart 2017 op www.ede.nl

AaEerste verwarmde zonnefietspad ter wereld in Eden de Bovenbuurtweg in Ede zijn de eerste verwarmde zonne-energiepanelen ter wereld aangebracht. Daarmee is het slimme fietspad uitgebreid met een stuk zonnefietspad. De panelen leveren per jaar voldoende energie om het pompsysteem van het naastgelegen slimme fietspad aan te drijven en blijven daarmee sneeuw- en ijsvrij in de winter. Met de uitbreiding van het zonnefietspad is het fietspad energieneutraal.

Door een speciale ruwe structuur van het oppervlak is dit stukje ‘zonnefietspad’ veilig om over te fietsen en lopen. Technische studenten van het ROC A12 gebruiken het systeem als leerobject en dragen bij aan verdere optimalisatie van het systeem.

Groen warmtenet Ede

De warmte voor het slimme fietspad komt van het ondergrondse groene warmtenet, dat in een groot deel van Ede al is aangelegd. Daarbij stookt Warmtebedrijf Ede resthoutsnippers uit eigen bossen en Edese tuinen en leidt de ‘groene warmte’ via geïsoleerde leidingen naar woningen en bedrijfspanden.


Deze bijdrage verscheen op 28 maart 2017 op www.ede.nl