Drie warmtevouchers voor Cogas

Op maandag 15 oktober zijn maar liefst drie WiEfm warmtevouchers overhandigd aan Cogas in Almelo. Cogas is een Nederlands energiebedrijf dat voornamelijk actief is in de regio Twente op het gebied van elektriciteit, gas, warmte en duurzame energieoplossingen. Deze vouchers zijn bedoeld om drie haalbaarheidsonderzoeken op het gebied van warmte te financieren die door Cogas zijn aangevraagd. 

Tijdens de bijeenkomst in Almelo is de voucheraanvraag van Cogas over een warmtenet in de regio besproken. Daarbij heeft Cogas de voortgang van het project geschetst aan vertegenwoordigers van onder andere WiEfm en de gemeente Almelo. Bij verschillende organisaties in Almelo komt er restwarmte vrij tijdens het productieproces en in dit haalbaarheidsonderzoek wordt uitgezocht of deze restwarmte nuttig kan worden ingezet bij afnemers, bijvoorbeeld bij zwembaden. Daarbij wordt binnen een publiek-private samenwerking gezocht naar meerdere leveranciers en afnemers.

In Vriezenveen is Cogas bezig met eenzelfde soort onderzoek. Daar staat de grote bakkerij Holland die veel warmte genereert tijdens het productieproces. In het haalbaarheidsonderzoek wordt bekeken of de warmte van de bakkerij in combinatie met andere leveranciers te leveren is aan scholen en sportverenigingen.

Daarnaast beheert Cogas een warmtenet in Windmolenbroek en daar wordt met behulp van de warmtevoucher onderzocht of het verduurzamen van het huidige warmtenet op basis van een biogasketel mogelijk is.