Uitbreiding biogashub Noord-Deurningen?

In Noord-Deurningen wordt op dit moment een biogashub aangelegd op basis van 6 mestvergisters van veehouders in de omgeving, verenigd onder energiecoöperatie IJskoud. De overkoepelende Stichting Duurzaam Noord-Deurningen zet zich in voor deze eerste fase van het biogashub in de omgeving van het dorp en is van plan om nu een volgende stap te zetten door 11 potentiële veehouders ten noorden van het dorp op het biogashub aan te sluiten. Deze nieuwe hub zou potentieel maar liefst 1 miljoen m3 aan biogas kunnen produceren.

Maar voordat het gasnetwerk kan worden aangelegd en verbonden met de lokale agrariërs moet er nog een hoop gebeuren. Uitvoerder CCS onderzoekt op dit moment de warmtevraag in de omgeving en daarbij is een constante afname van belang. Een aantal kassen komen daarvoor in beeld en ook industriële afnemers. Maar er zijn nog meer afnemers nodig voor het tweede biogashub en daarvoor wordt gekeken naar Oldenzaal, maar ook het nabijgelegen Nordhorn (Duitsland). Bij koppeling van het gasnetwerk over de grens worden echter juridische drempels opgeworpen vanwege mogelijke export van het gas. Ook de overwegingen van betrokken veehouders om SDE+ subsidies aan te vragen speelt een rol bij export van het gas en wordt nog nader onderzocht door CCS en betrokkenen. Als eigenaar van het gasnet speelt Cogas hierin ook een rol, maar ook oude gasleidingen van de NAM zijn in beeld voor transport van het biogas.

Er zijn dus nog genoeg uitdagingen voordat het biogashub in Noord-Deurningen kan worden uitgebreid, maar het resultaat van het eerste biogashub en de potentie van een tweede hub laten Stichting Duurzaam Noord-Deurningen geloven in uitbreiding voor dit duurzame gasnetwerk.